Marija Lazić

Марија Лазић рођена је у Ужицу 1990. године. Клавир је почела да свира са девет година. Нижу музичку школу ‘Петар Коњовић’ уписала је у класи проф. Милице Жупић. Током шест година ниже музичке школе, учествовала је на разним републичким и међународним такмичењима ( Фестивал музичких и балетских школа, Земун 2002.,I награда; Фестивал младих пијаниста ‘Михајло Вукдраговић’ Шабац, 2003., II награда; Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Београд, 2003., II награда; Међународно такмичење младих пијаниста ‘Gradus Ad Parnassum’ Крагујевац, 2003., III награда…). Поред резултата на такмичењима из клавира, Марија је остварила успехе и на такмичењима из солфеђа, и то I награда на Сусретима младих солфеђиста, Пожаревац 2004., као и I награда на 12. Смотри солфеђа, Нови Сад 2005. Похађала је мастер класове код проф. Бориса Краљевића и проф. Лидије Станковић.
Од 2005.године ученик је музичке ‘Мокрањац’ у Београду, и то у класи проф. Снежане Милосављевић. У оквиру концерата за Дан школе имала је прилику да наступа соло и у камерним саставима у великој дворани и галерији Коларчеве задужбине, сали Скупштине града Београда, Студентском Културном Центру, Дому Омладине… Нека од такмичења током средњошколског образовања су Међународно такмичење ‘Даворин Јенко’ Београд 2009., II награда; Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Београд 2009., III награда… Наступи који се издвајају су реситал у сали Скупштине града Ужица 2008. и реситал у оквиру завршног испита на крају четврте године, за који је добила награду из фонда ‘Смиљка Узелац’ за најбољег дипломца 2009.
Исте године уписује Факултет Музичке Уметности у Београду, у класи проф. Александра Шандорова. Истовремено похађа и џез одсек музичке школе ‘Станковић’, учећи џез клавир код проф. Милоша Крстића. Имала је прилике да присуствује радионицама светски познатих џезера. На другој години студија постаје члан академског хора ‘Collegium Musicum’, под вођством проф. Даринке Матић Маровић. Основне академске студије завршава 2013. године са оценом 9,1 из главног предмета.

https://www.youtube.com/watch?v=GsqGRNqZbZw https://www.youtube.com/watch?v=iaD0Q2-pTQ8


CV CV eng